Domonyi ifjak - InfóBázis
Domonyi ifjak
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
InfóBázis

Munkakeresés

Munkakeresés a facebook-on

http://hvg.hu/tudomany/20140201_igy_es_itt_talalhat_allast_a_facebookon

(A fenti linkre kattintva értékes információkat kaphatunk az internetes munkakeresés mikéntjéről.)

Önéletrajz írás tanácsok: http://www.gerillaoneletrajz.hu/oneletrajziro-tanfolyam/?gclid=CLyO3ObJh70CFUsUwwodmTQAVA

Ezt ne csinálja az állásinterjún

Az álláskeresési folyamat legstresszesebb része sokaknak az interjú. Itt kell eladnia magát és bizonyítania, hogy tökéletesen alkalmas a feladatra.

Az állásinterjún még a legjobban képzett szakemberek is könnyen elbukhatnak. Az Aol Jobs szakértője összeszedte a legtipikusabb hibákat.

Ne legyen önnél sok holmi

Egy vékony portfólió vagy mappa, egy toll és egy jegyzetfüzet - ez legyen a maximum, amit magával visz. Kérdezze meg, hova tudja letenni a kabátját vagy az esernyőjét, ezeket se fogdossa végig az interjú alatt. Ha lehet, a széke támlájára se pakoljon, mert kényelmetlenül fog feszengeni. Ne legyen önnél másfél literes üdítő, de ha megkínálják valamivel, nyugodtan elfogadhatja. A legpraktikusabb, ha vizet iszik, mert még ha véletlenül magára önt belőle egy kiscit, az hamar megszárad és nem lesz nyoma.

Óvatosan a maximalizmussal

A maximalizmusnak van egyfajta negatív üzenete: nem csapatjátékos. De legalábbis borzasztó nehéz önnel együtt dolgozni. Ne hangsúlyozza ki jobban a kelleténél ezt a tulajdonságát.

Hiányosságok halmaza

Az interjúkon nem szokatlan, hogy megkérdezik, mondja el a gyengeségeit, hiányosságait. Figyeljen arra, hogy ne ilyenkor törjön ki önből az őszinteségi roham. Éreztesse, hogy alázatos a munkájával szemben, és tisztában van vele, hogy tudja a gyengeségeit kompenzálni.

Nem tud semmit a cégről

Előbb-utóbb szóba kerül maga a vállalat a személyes találkozón. Borzasztó kínos, ha nem tud érdemben hozzászólni a témához, ráadásul a felkészületlensége azt is jelzi, hogy nem is akarja igazából a munkát.

Mindig az a telefon...

Jobb esetben sikerült lenémítania a telefonját. Ám ha tényleg koncentrálni akar, jobb, ha kikapcsolja. Ha netán látható helyen van, vagy félig kilóg a táskájából és fel-felvillan, miközben valaki próbálja önt elérni, teljesen ki fog zökkenni. Ez pedig az interjúztatónak is fel fog tűnni, ami nem vet önre jó fényt.

Forrás: https://jobline.hu/karrierplusz/magazin/20120829_allasinterju_tilos

Tanácsok állásinterjúkra: 

https://jobline.hu/karrierplusz/cimke/%C3%A1ll%C3%A1sinterj%C3%BA

Általánosságok

Ne mondjon olyan közhelyeket, mint például jó a problémamegoldó képessége, vagy hogy ön igazi csapatjátékos. Ha ilyen szavakat használ, a háttérben maradnak az igazi erősségei, amivel ténylegesen felhívhatná magára a figyelmet. Az interjúztatók azt szeretik, ha konkrét, keretbe foglalt történeteket hallanak, ha példákkal támasztják alá az eredményeiket a pályázók.

"Nincsenek gyengeségeim"

Ez a mondat ne hagyja el a száját, mert abszolút öngólt lő vele. Nyilván mindenkinek vannak hiányosságai, ezzel ön is és a HR-es is tisztában van. Az erre irányuló kérdés egy olyan kísérlet arra, hogy határozza meg a karakterét, legyen őszinte, illetve itt kiderülhet, milyen az önismerete. Ha beismeri és tisztában van vele, milyen hiányosságai vannak, akkor azt is érdemes kiemelnie, hogy szívesen tanul és fejleszti magát, hogy minél jobb legyen.

Túl rövid, vagy túl hosszú válaszok

Az állásinterjún nem csupán a válaszok tartalma, hanem azoknak a minősége, milyensége is nagyon sokat számít. Éppen ezért ne legyen szűksazvú, kerülje az igen/nem válaszokat, ugyanakkor ne tartson hosszú perceken át elhúzódó monológokat. Utóbbinál ugyanis nagy az esélye, hogy izgatottságában belezavarodik a mondókájába, vagy unalmas és pontatlan lesz.

Az előnyök

Ne firtassa rögtön az interjú elején, milyen előnyökkel járhat önnek a pozíció. Hanyagolja a fizetésre, szabadságra, extra juttatásokra kitérő kérdéseket, ugyanis az első találkozó még közel se biztosíték arra, hogy ön lehet a befutó. Ezeknek a témáknak is megvan az idejük, legyen türelmes.

Ne nézegesse a CV-jét

Még ha magával is vitte az önéletrajzát, ne használja azt puskának. Ha válaszadás előtt gyorsan megnézi, mit is írt rá, bizonytalannak fog tűnni, sőt, akár azt is gondolhatják, hogy valótlant állított az önéletrajzában - hiszen elvileg az előmeneteléről, a végzettségeiről mindenféle segédeszköz nélkül is tudnia kellene beszélnie.

Forrás:  https://jobline.hu/karrierplusz/karrier_plusz/20131003_Ot_dolog_amit_ne_tegyen_az_allasinterjun

9 tipp, hogy öné legyen az állás

Számos elküldött CV és motivációs levél után végre behívnak minket állásinterjúra. Kiválasztjuk a legszebb kosztümöt, öltönyt, visszafogott frizura és smink, a tükör előtt és a családtagok előtt elpróbáljuk az összes kérdést és választ. Készen állunk, hogy bizonyítsunk leendő munkaadónk előtt. De lekéssük a buszt, dugóba keveredünk – nem indultunk el időben, és a késés sokszor pont elég, hogy ne kapjuk meg az álom munkát.

Összegyűjtöttünk 9 tanácsot, amit mindenképp meg kell fogadni az állásinterjú előtt és közben!

1.)     Felejtse el a régi főnökét és munkáját!


Egy állásinterjún senki sem kíváncsi a bántalmakra és sérelmekre, amik az előző munkahelyén érték. Hiszen előfordulhat, hogy leendő főnöke együtt szokott teniszezni a volt főnökével, és ez nem vet önre jó fényt. Meg kell tanulni lenyugodni, és higgadtan válaszolni az előző munkahellyel kapcsolatos kérdésekre!

2.)     Ne vegye fel a telefont, vagy nézze meg az üzeneteit!

Adott a szituáció: épp az ambícióiról kérdezik, amikor megcsörren a telefonja. Egy nagy levegő után el kell utasítani a hívást, elnézést kérni, és visszatérni a témához. Előfordul mindenkivel, hogy elfelejti lenémítani a telefonját, nincs is ezzel probléma, de a profi HR-esek ebből is következtetéseket vonnak le: hogyan reagálna például egy stresszes ügyfél esetén. A válasz: higgadtan, magabiztosan.

3.)     Vegye komolyan a Skype-os interjúkat is!

Attól függetlenül, hogy épp nem megvalósítható a személyes találkozás, és Skype-on vagy egyéb videós módszerrel kell megoldani a beszélgetést, még nem jelenti azt, hogy otthoni ruhában, sörrel a kézben beszélhet leendő feletteseivel. Ugyanúgy csinosan kell felöltözni és komolyan kell venni az interjút, mert pillanatok alatt meg tudják szakítani a vonalat.

4.)     Ne akarja magát túlságosan eladni!

Egy interjú során nyilván elengedhetetlen, hogy pozitívumokat sorakoztasson fel maga mellett, hogy eladja magát. De nem szabad túlzásba vinni: ha egy konkrét kérdést kap, akkor arra kell, hogy válaszoljon, nem pedig ignorálni és a saját ajnározásával folytatni a beszélgetést. Ez egy kölcsönös társalgás, bemutatkozó, nem itt kell értékesíteni önmagát.

5.)     Fektessen hangsúlyt az öltözékére!

Ha nem tudja, hogyan öltözzön fel az interjúra, bátran kérdezze meg a vállalattól, hogyan készüljön. Ha azt a választ kapja, hogy normálisan, még nem jelenti azt, hogy pólóban, rövidnadrágban és szandálban jelenjen meg! A HR-esek a nem megfelelő öltözékből egyszerűen azt a következtetést vonják le, hogy nem illik a cég imidzsébe, nem odavaló.

6.)     Egy interjú nem mesedélután!

Előfordulhat, hogy nem eldöntendő vagy egyszavas kérdést kap, hanem olyat, aminél hosszabban kell kifejtenie a mondandóját. Figyeljen azonban arra, hogy ne beszéljen túl sokat, hagyja ki a felesleges részeket, inkább támaszkodjon a tényekre, adatokra, amiket könnyebb megjegyezni!

7.)     Ne mondjon olyat, hogy nem szeretne tanulni!

Semmiképp sem szabad olyat mondani, hogy az előző munkahelyedén sokat tanult és dolgozott, és ettől elment a kedve. Vannak olyan cégek – például a startup vállalkozások, ahol elengedhetetlen a tanulás, a rengeteg munka. Ha henyélni szeretne, akkor olyan munkát keressen, ami nem túl megerőltető szellemileg!

8.)     Ne sírjon!

Ne gondolja, hogy a könnyek bárkit is meghatnak! Ha stresszes kérdést kap, inkább várjon néhány másodpercet a válasz előtt, de ne hagyjon utat a könnyeknek, hiszen ez azt mondja önről, hogy nem tudja kontrollálni az érzéseit, és valljuk be, senki sem szeretne egy „bőgőmasinával” együtt dolgozni.

9.)     Legyen alaposan felkészült!


Sokan gondolják úgy, hogy a rögtönzés hatásos az állásinterjúkon. Ez nagy tévedés! A találkozó előtt időt kell szánni arra, hogy megismerjük a céget: az elveit, az alapvetéseit, céljait és történetét. A „Miért szeretne a cégünknél dolgozni?” kérdésre nem elég ugyanis, ha annyit mond, hogy „Mert kell a pénz” vagy „Mert szeretnék egy multinál dolgozni”, konkrét és megalapozott érveket kell felsorakoztatni a cég mellett – annak tulajdonságait felhasználva!

Forrás:  https://jobline.hu/karrierplusz/karrier_plusz/20131021_Egy_interju_nem_mesedelutan__9_tipp_ho

Munkaügyekkel kapcsolatos információk:

http://munkanelkuli.com/

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100004.TV

Tájékoztató az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételről

Ahhoz, hogy az álláskeresőt az egyes támogatások megillessék, illetve alkalmazása esetén munkáltatója támogatást igényelhessen foglalkoztatásához, álláskeresőként történő regisztrálását kell kérnie.

Ki tekinthető álláskeresőnek, és mi illeti meg?

Álláskereső az a személy, aki munkaviszonyban nem áll és az egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével egyéb keresőtevékenységet sem folytat - ide értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt is-, oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint megváltozott munkaképességű személyek járadékában, rehabilitációs ellátásban nem részesül, munkát akar és tud vállalni, a mielőbbi elhelyezkedés érdekében a munkaügyi kirendeltségen nyilvántartásba veteti magát és a kirendeltséggel együttműködik.

cselekvőképtelen vagy a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban, cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy az együttműködési kötelezettségét törvényes képviselője útján teljesíti.

korlátozottan cselekvőképes személy (14. életévét betöltött kiskorú, illetve az, akit a bíróság cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezett), amennyiben a fentiek alapján a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik álláskeresőként nyilvántartásba vehető. A korlátozottan cselekvőképes személy jognyilatkozatának érvényességéhez – kivéve olyan ügycsoportok esetén, amelyekben a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességet – ,a törvényes képviselő (gondnok, gyám) beleegyezése vagy utólagos hozzájárulása szükséges valamennyi, eljárást érintő dokumentumon, melyet aláírásával igazol. [Ptk. 12/A. § és 14/B.§]

cselekvőképtelen (14 év alatti vagy a bíróság által cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett) személy a munkaviszony létesítésére sajátos feltételek mellett jogosult, továbbá önállóan jognyilatkozat nem tehet, ezért helyette a törvényes képviselője jár el az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételi eljárásban. A kirendeltség által az ügyfél részére kiadott dokumentumokat minden esetben a törvényes képviselő írja alá az ügyfél helyett, az ügyeiben ő jár el. ([Ptk.20.§ (1) bekezdés ])

A kereső tevékenység fogalmába minden olyan munkavégzés beletartozik, amelyért a munka elvégzője díjazást kap, akár munkaviszony, vállalkozói jogviszony, megbízási jogviszony, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony stb. az alapja.

Kereső tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is,

  • aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel, valamint
  • aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt,
  • illetve aki a társaság vezető tisztségviselője vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve.

Abban az esetben, ha a vállalkozás tevékenysége rövidebb-hosszabb időre szünetel, a vállalkozás az egyéni vállalkozói nyilvántartásban továbbra is szerepel. Így a vállalkozói jogviszony szüneteltetésének idejét is kereső tevékenységnek kell tekinteni.

Az együttműködés keretében az álláskereső  rendszeresen, a kirendeltség által megadott időpontban személyesen felkeresi a kirendeltséget, elfogadja a felajánlott munkát, képzési lehetőséget, munkaerő-piaci szolgáltatást, munkaerő-piaci programban való részvételt és önállóan is aktívan keres munkát.

2013. január 1-jétől az álláskereső nyilatkozatban vállalhatja, hogy együttműködésének elektronikus levélben történő kapcsolattartás formájában tesz eleget. Ennek keretében teljesítheti jelentkezési kötelezettségét, bejelentheti a körülményeiben bekövetkezett változásokat, illetve a nyilvántartását érintő eseményeket. Az elektronikus kapcsolattartásról, annak részleteiről az nfsz.munka.hu/Álláskeresőknek/Hasznos tudnivalók alatt elhelyezett anyagból tájékozódhat.

A felajánlott munkahely akkor megfelelő, ha

  • Egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas.
  • A várható kereset az álláskeresési járadék, illetőleg – amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb – a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri. Ez a feltétel azonban csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik álláskeresési támogatásban részesülnek.
  • A munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel –történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg.
  • Az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik.

Az olyan álláskereső esetében, aki sem álláskeresési járadékra, sem nyugdíj előtti álláskeresési segélyre nem jogosult – ide értve a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személyeket –, az előbbi feltételeken túl a munkahely abban az esetben is megfelelő, ha a foglalkoztatás közfoglalkoztatási jogviszonyban történik.

A közfoglalkoztatási jogviszony keretében történő foglalkoztatás esetében a munkahely akkor megfelelő, ha

  • a munkavégzés helye és a közfoglalkoztatott lakóhelye között naponta történő oda- és visszautazás ideje tömegközlekedési eszközzel
  • a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát meghaladja, és a munkavégzés helyére és onnan a közfoglalkoztatott lakóhelyére történő térítésmentes szállításról, vagy
  • a négy órát meghaladja, és a munkavégzés helyétől számított 20 km-es távolságon belül az illetékes és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által kiadott engedélynek megfelelő térítésmentes elhelyezésről, tisztálkodási és étkezési lehetőségről a foglalkoztató gondoskodik

Ha a közfoglalkoztatási jogviszony keretében történő foglalkoztatás esetében a napi pihenő idő eltöltésére a lakóhelytől különböző településen kerül sor, az álláskereső csak abban az esetben köteles a felajánlott munkahelyet elfogadni, ha az családi körülményeire (különösen kiskorú gyermek gondozása, közeli hozzátartozó ápolása stb.) tekintettel hátrányos következményekkel nem jár. Ebben a kérdésben a lakóhelye szerinti települési önkormányzat jegyzőjének nyilatkozata az irányadó.

A megváltozott munkaképességű álláskeresők esetében az utazási feltételeket eltérően szabályozza a törvény. Ezen szabályok szerint a munkahely akkor megfelelő, ha a megváltozott munkaképességű álláskereső által igénybe vehető közlekedési eszközzel történő lakóhely és munkahely közötti oda- és visszautazás ideje a két órát nem haladja meg.

Az álláskereső részére a fenti feltételeknek megfelelő, rövid időtartamú munkalehetőség is felajánlható. Ez a rövid időtartamú munkalehetőség olyan álláskereső esetén, aki nem részesül álláskeresési ellátásban közfoglalkoztatás keretében is megvalósulhat.

A kirendeltség az együttműködés keretében  vizsgálja, hogy szükség van e az elhelyezkedéshez munkaerő-piaci szolgáltatás igénybevételére.

Munkaerő-piaci szolgáltatás lehet például információ nyújtása, pszichológiai -, pálya -, álláskeresési -, és munka tanácsadás. 

Az álláskereső, amennyiben a jogszabály által előírt feltételek megvannak, jogosult lehet álláskeresési ellátásra (–álláskeresési  járadékra, nyugdíj előtti álláskeresési segélyre), munkaerő-piaci képzés, humánszolgáltatás igénybevételére.

Az álláskereső elhelyezkedése esetén a munkáltató támogatást kaphat a foglalkoztatáshoz.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, az álláskeresési ellátásokról és a humánszolgáltatásokról külön tájékoztatók állnak rendelkezésre.

További tájékoztatásért kérjük, forduljon bizalommal a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes kirendeltséghez!

Budapest, 2014. január 14.

Hozzászólások
18 #1 replica horloges
- 2017. June 29. 08:10:14
Montres élégantes replique rolex Day-Date Hommes en particulier.
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték