Rólunk

A „Domonyi ifjak” egy a fővárosi Káldor Miklós Kollégium által Domonyban végzett segítő program.

A kollégium (www.kaldorkoli.hu) és a kollégium munkáját segítő alapítvány (Palam et Publice Nyilvánosan Alapítvány) sok éve végez segítő munkát. Tesszük ezt a diákok épülése és a világ jobbítása céljából. A programban alapvetően a kollégium tantestülete, ismerősök és barátok vesznek részt. Munkánkhoz az EMMI miniszteri keretéből kaptunk jelentős összeget.

Miért pont Domony? Ahogy jeleztem, sok éves tapasztalat áll mögöttünk. Eddig a „terep”, ahol dolgoztunk, meglehetősen messze volt a kollégiumtól. Most olyan települést kerestünk, ahol SZÜKSÉG van ránk, mégis elérhető távolságban van, és van olyan személy, akinek a segítségével beléphetünk az ott élő emberek életébe.

Domony 40 km-re van tőlünk, sajnos egyre több nehéz (nagyon nehéz) körülmények között élő ember él itt. Különösen sok közöttük a cigány. Van egy ember, Horváth Gyula, aki maga is cigány, a helyi önkormányzat tagja, nagy tekintélynek örvend, és egyetért céljainkkal. Az ő segítsége kulcsfontosságú. Gyakorlatilag díjazás nélkül vesz részt a munkánkban úgy, hogy annak törvényszerűen velejáró konfliktusai szinte kizárólag őt sújtják. Köszönet érte!

Úgy gondoljuk, hogy ezt a segítő tevékenységet rendszerszinten is végezhetnék az arra ambíciót érző kollégiumok – ennek érdekében kísérletet teszünk e munkát modellértékűen, programszerűen kimunkálni, kidolgozni. Terveink szerint június 15-re kész lesz a Gondoskodó Kollégium Programja, és hozzáfogunk kialakítani a Gondoskodó Kollégiumi Hálózat rendszerét.

Singer János

NTP logo